FACEBOOK

INSTAGRAM

TRUSTPILOT

Må jeg kysse min kæreste, hvis han har et forkølelsessår?

Viden om herpes

Forkølelsessår hedder på lægesprog herpes simplex 1 og opstår som regel på læberne. Nogle er uheldige og får udbrud inde i munden eller oppe i næsen, men langt de fleste får udbrud på og omkring læberne. Udbruddet starter med en prikken eller en slags ømhed i huden. Derefter kommer der små klare blærer i større eller mindre klynger. Det er nu, man skal være forsigtig, for væsken inde i blærerne er fuld af smitsom herpesvirus. Du kan forsigtigt stikke huller i blærerne med en synål, der er rengjort med alkohol. Derefter kan du forsigtigt presse væsken ud af blærerne med en vatrondel/køkkenrulle. Vær meget opmærksom på at vaske både hænder og nål grundigt bagefter.

Lad være med at kysse nogen, hvis du har et udbrud af herpes, for det smitter meget let. Langt de fleste smittede er blevet smittet, før de er 5 år gamle, og de er som regel blevet smittet af et familiemedlem eller i deres børnehave/vuggestue. Herpes forkølelsessår er mest smitsomt i udbrud, men man kan faktisk smitte andre, før man overhovedet ved, at man har et udbrud på vej. På samme måde kan man blive smittet af andre, før de overhovedet ved, at de har et udbrud på vej. Fordi virussen er så smitsom, er det næsten umuligt at stoppe smittekæden.

Det eneste, du kan/må gøre, medmindre du er fuldstændig paranoid eller flytter til en øde ø eller aldrig kysser nogen, er at være meget opmærksom på, hvornår du får udbrud af forkølelsessår/herpes. Reager ved det mindste tegn på herpes, og undgå at kysse. Start behandlingen, så snart du kan mærke et udbrud, og fortsæt, indtil såret har dannet skorpe. Vask dine hænder ofte og rør ikke ved såret. Undgå direkte sollys på såret, og påfør hyppigt den gel, du bruger mod herpes. Vent, til skorpen er væk, og så kan du kysse igen, alt det du vil.