Herpes er efterhånden en meget udbredt virus i Danmark og resten af verden. Faktisk viser undersøgelser, at op mod 80 % af voksne har herpes, men kun 20 % af denne gruppe oplever gentagne udbrud gennem livet. For når vi taler om herpes, taler vi også om en virus, der vil være i kroppen resten af livet.
Herpes kan deles ind i to forskellige typer. HSV type-1 er også kendt som labialis herpes, der oftest sætter sig som forkølelsessår på læberne, men som også kan optræde i øjne, munden, næse og svælg. Derudover er der HSV type-2, der også er kendt som genitalis, som giver et udbrud på og omkring kønsorganerne, på ballerne og omkring anus.
Sådan smitter herpes
Herpes er en yderst smitsom virus, og det er også derfor så mange voksne mennesker over hele verden har denne lidelse. Alt efter om der er tale om type 1 eller type 2, kan herpes smitte ved direkte hudkontakt eller ved seksuelt samkvem. Det vil også sige, at du ikke bare bliver smittet af at røre ved en person med herpes, og du kan stadigvæk godt tørre hænder i det samme håndklæde, uden at du skal frygte et herpesudbrud hos dig selv.
HSV type 1 forekommer i ansigt eller i munden. Den vil typisk smitte ved tæt fysisk kontakt såsom ved kys. Her gælder reglen, at der skal være direkte kontakt mellem huden eller slimhinderne. Derudover er det muligt at smitte sig selv, hvis du for eksempel piller i et forkølelsessår og glemmer at vaske fingrene bagefter. Får du rørt dig i øjet efterfølgende, kan du risikere at smitte dig selv.
HSV type 2 smitter gennem samleje, oralsex eller analsex. Selvom du bruger beskyttelse, er der stadigvæk risiko for at blive smittet. Herpes smitter både i dvale, og når det er i udbrud, men risikoen er størst, når du udsættes for smitte hos en person, der har et herpesudbrud.
Derudover findes der herpes Zoster, som også er kendt som helvedesild. Her breder virussen sig til hele kroppen og forårsager et voldsomt udslæt, der kan være meget kløende og smertefuldt, og som skyldes den samme virus, som giver skoldkopper.
Forskellige herpesvirussymptomer
Der findes en række forskellige symptomer, på herpes. Der er forskel på, type 1 eller type 2, men der er dog nogle generelle herpesudbrudssymptomer, der går igen for begge typer.
Først og fremmest vil der i langt de fleste tilfælde fremkomme blærer og sår på det område, hvor der er et udbrud. Derudover kan herpes give kløe, rødmen, hævelse og ømhed i det ramte område. Det første udbrud, også kendt som primærinfektionen, er altid det værste udbrud. Her vil de forskellige symptomer opleves kraftigere og mere smertefulde end eventuelle udbrud senere hen. Ved første udbrud oplever mange også at få feber og muskelsmerter, lidt som en influenza og hvis der er tale om type 1-herpes, kan det også give halsbetændelse eller hornhindebetændelse.
Herpes type 1-symptomer
Kigger vi på type 1-virus, herpes labialis, er symptomerne typisk, at der opleves prikken, stikken og svien omkring et område som nogle af de tidlige tegn på herpes – særligt når det gælder symptomer på forkølelsessår. Området vil efterfølgende få blærer og sår, hvis det er et hudområde eller munden, der bliver angrebet.
Er der i stedet tale om herpes i øjet, vil det typisk føre til hornhindebetændelse, også kaldet herpes keratitis. Her er symptomerne smerter i øjet, overfølsomhed over for lys og sammenknibning af øjet. Nogle vil også opleve sløret syn, øget tåreproduktion, smerter og rødme i øjet. Ved disse symptomer skal man søge læge akut fordi man kan risikere at beskadige hornhinden varigt.
Når det kommer til herpessymptomer i munden, vil det også fremtræde som blærer og sår, samtidig med at der er større risiko for at udvikle en halsbetændelse. Det samme gør sig gældende for herpes i halsen. Symptomer her er halsbetændelse og feber blandt de velkendte af slagsen.
Herpes type 2-symptomer
Er der i stedet tale om herpes 2-symptomer, er det oftest blærer og små sår, hvor blærerne ofte brister. Andre herpes genitalis-symptomer dækker over, at området vil være rødt, hævet og ømt, og hvis sårene sidder i urinrøret, vil det også give risiko for øget udflåd og svie, når du er på toilettet.
Af symptomer på herpes genitalis hos kvinder er der tendens til svie og kløe, hvis der er tale om symptomer på herpes i skeden. Derudover er der tendens til rødme og hævelse, og det kan i den indledende fase også føles som en prikkende fornemmelse.
Herpessymptomer for mænd dækker over det samme som for kvinder, hvis der er tale om penisherpes. Dog er de små blærer synlige her, og her kan herpes give kløe og irritation på penis.
Herpes zoster-symptomer
Helvedesild opstår på grund af en reaktivering af skoldskoppevirus. Man kan altså kun få helvedesild hvis man tidligere har haft skoldkopper. Helvedesild kan ramme alle aldersgrupper, men ses hyppigst hos ældre og børn, der er smittet med skoldkopper indenfor det første leveår. Det første tegn på reaktiveringen af skoldkoppevirus viser sig som en brændende fornemmelse langs den nervebane, virus vandrer på.
Nervebanerne danner typisk halvcirkler rundt om kroppen, og smerten og det efterfølgende hududslæt vil derfor ses som et blæredannende udslæt i et smalt område på den ene side af kroppen, for eksempel omkring det ene øje eller i den ene side af ansigtet. Der opstår også typisk let feber, hovedpine og ikke sjældent hævede lymfeknuder.
2-3 dage efter smerterne begynder, udvikles det typiske udslæt: Små blærer på en hævet rød baggrund. Udslættet minder om et skoldkoppeudslæt – men er begrænset til et mindre område typisk kun på den ene side af kroppen. Udslættet når ofte sit maksimum efter 3-5 dage. Blærerne går i stykker, der dannes sår, som efterhånden dækkes af sårskorper. Efter 2-3 uger falder skorperne som regel af.
Navnet helvedesild er opstået fordi det kan være yderst smertefuldt at have herpes zoster. Symptomerne varierer meget, alt efter hvem der får udbruddet, og hvor nogle får et mildere forløb, oplever andre at få feber og er i store smerter.
Hvor hurtigt får man symptomer på herpes?
Der kan være forskel på, hvor hurtigt du oplever herpessymptomer efter smitte eller ved reaktivering af virussen. Hvis det er første gang du bliver smittet, vil primærinfektionen typisk vise sig efter en uge efter smitte. Er der tale om type 2, vil din herpes’ inkubationstid være mellem 4-7 dage, før du oplever symptomer, der vil bestå af de små blærer og sår samt rødme, hævelse og ømhed.
Hvor længe har man herpessymptomer?
Hvor længe du skal forvente at have symptomer på herpes, er svært at spå om. Det handler nemlig meget om, hvor voldsomt et udbrud der er tale om, og hvem der har udbruddet.
Alt efter hvor voldsomt udbruddet er, vil symptomerne aftage efter 1-4 uger, og ved herpes på kønsorganerne kan der gå op til tre uger, før de små blærer forsvinder. Det første udbrud er altid det værste, og det gælder også for længden på dine symptomer. De vil aftage i løbet af perioden, men forløbet kan vare op til fire uger uden behandling. Efterfølgende udbrud er som regel lettere, når det kommer til symptomer, og det varer som regel 1-2 uger.
Hvor længe varer et herpesudbrud?
Et udbrud med herpes kan vare op til fire uger, men typisk tager det 7 til 10 dage. Det er vigtigt, at du sørger for god hygiejne, så du ikke risikerer at smitte dig selv. Sker det, kan du nemlig se frem til flere uger med nye udbrud et andet sted på kroppen. Får du medicinsk behandling hos lægen eller køber behandlende produkter i håndkøb, kan varigheden muligvis blive kortere, alt efter hvordan din krop og virussen reagerer på behandlingen.