FACEBOOK

INSTAGRAM

TRUSTPILOT

Herpes zoster

Viden om herpes

Måske har du hørt om herpes simplex-virus, som også i daglig omtales som herpes. Det er samlebetegnelsen for en virus, som mange danskere har i kroppen, og som forbliver der resten af livet. Under denne betegnelse finder vi forskellige varianter af herpes såsom herpes labialis og herpes keratitis, og her befinder herpes zoster sig også.

Herpes zoster er herpes på dele eller hele af kroppen og viser sig som et udslæt, der kan være yderst smertefuldt. Derfor er denne variant af herpes også kendt som helvedesild.

Hvorfor får man helvedesild?

Helvedesild kommer på grund af skoldkoppevirus, hvis faglige betegnelse er varicella-zoster-virus. Og hvis du allerede har haft skoldkopper, kan det derfor føre til herpes zoster senere i livet. Derfor er det kun personer, der har haft skoldkopper, som kan få denne herpesvariant.

Årsagen er, at virussen gemmer sig i kroppens nerver og forbliver der resten af livet. Når helvedesild opstår, er det skoldkoppevirus, der går i udbrud igen i et enkelt nerveområde.

Hvordan ser herpes zoster ud?

Herpes zoster viser sig som et rødligt udslæt på kroppen. Typisk er det begrænset til enten venstre eller højre side af ansigtet eller kroppen og forekommer typisk på brystkassen, lænden eller maven. Det er også muligt at få herpes zoster i hårbunden eller munden, da den i princippet kan ramme alle områder.

De typiske herpes zoster-symptomer er prikken, svie, kløe og smerter på huden. De første 3-6 dage vil der komme et rødligt udslæt med små blærer i området. Efterhånden vil disse små blærer blive fyldt med pus og eventuelt blodig væske, hvorefter de vil briste og dermed danne små sår i området. Det røde udslæt vil være meget smertefuldt hos nogle mennesker, og det vil ligeledes klø og prikke i området.

Efter sårene er dannet, vil de begynde at falde af. Det kan resultere i forskelligfarvede pigmenteringer på kroppen, men disse vil heldigvis forsvinde over tid.

Hvornår smitter helvedesild?

Som nævnt kommer herpes zoster på baggrund af varicella-zoster-virus, som mange rammes af, når de er børn. Det er den klassiske skoldkoppevirus, der går i udbrud igen, fordi den sidder i nogle af kroppens nerver og går i dvale. Hos langt de fleste vil den være til stede i nerverne i mange år eller hele livet uden at give symptomer.

I takt med at vi bliver ældre og får et mere svækket immunforsvar er der risiko for, at virussen formerer sig og bevæger sig langs en nerve ud mod huden. Fordi virussen bevæger sig langs en enkelt nerve, vil det typisk være i et afgrænset område, at du mærker herpes zoster. Kun i sjældne tilfælde vil den sprede sig til andre dele af kroppen, og det gælder primært for personer med et immunforsvar, der er meget svækket – eksempelvis hvis du har en anden sygdom.

Hvordan bliver man smittet med helvedesild?

Hvis du har helvedesild, er du i risiko for at smitte andre. Du kan nemlig udskille varicella-zoster-virus og overføre den til andre personer. Det gælder kun, når herpes zoster-virus er i udbrud. Derfor skal du være særligt opmærksom på personer, der endnu ikke har haft skoldkopper, hvis du oplever et udbrud.

Er helvedesild smertefuldt?

Navnet helvedesild kommer ikke uden grund. Her er der tale om en virus, der kan medføre store smerter på huden og store kløegener, der kan resultere i sår rundt omkring på kroppen. Derfor vil en læge også ordinere smertestillende medicin, der kan hjælpe med at lindre stærke smerter.

Der kan være stor forskel på, hvor smertefuldt et forløb er hos forskellige personer. Hvis du har et svækket immunforsvar, stress eller andet, der påvirker immunforsvaret, kan et udbrud ramme kroppen hårdere og dermed være mere smertefuldt.

Hvordan behandles herpes zoster?

Ved behandling af herpes zoster vil du typisk få noget smertestillende. Hvis der ikke er tale om et meget smertefuldt udbrud, vil din læge blot henvise dig til håndkøbsmedicin. I værre tilfælde kan du få smertestillende på recept gennem din læge. I sjældne tilfælde kan der være brug for at give en patient morfinlignende medicin eller lokalbedøvende midler, der effektivt lindrer store smerter.

Ved behandling skal det angrebne område holdes rent og tørt. Derfor anbefales det, at udslættet pakkes ind i en bandage, der ikke klæber til huden, så man kan undgå bakterier i sårene.

Der findes også en bestemt type antiviral medicin, der hæmmer den formering, der sker i nerven. Medicinen skal indtages inden for tre døgn efter udbruddets start for at virke, og den anvendes typisk til behandling hos personer over 50 år, der oplever store udbrud og angreb mod øjet eller har et svagt immunforsvar.

Hvad kan man smøre på helvedesild?

Hvis du oplever herpes zoster-smerter eller andre symptomer, er det vigtigt, at du tager kontakt til din egen læge. Her vil lægen hjælpe dig med den rette rådgivning – både i forhold til eventuelle receptpligtige midler til behandling, og hvad du selv kan gøre for at lindre smerterne.

Ofte vil en lokalbedøvende creme hjælpe med at komme nogle af de store smerter til livs. Denne type creme findes i håndkøb i en mildere version, og ellers skal du have kontakt til din læge for at få et receptpligtigt middel.

Hvor længe varer et herpes zoster udbrud?

Der kan være stor forskel på, hvor længe du vil opleve et udbrud af herpes zoster. Dog oplever mange, at det går over efter 2-3 uger helt af sig selv. For nogle få kan det desværre vare flere måneder og helt op til et år efter udbruddet, idet udslættet skal hele op så huden bliver normal igen.

De første symptomer viser sig inden for to dage, og det kan være i form af prikken, svie, smerter og kløe på huden. Herefter dukker de små blærer op, som senere brister og bliver til sår. Selve helingsprocessen er typisk det, der tager længst tid.

Hvad kan man gøre for at lindre helvedesild?

Det er muligt at få en vaccine for herpes zoster. Der findes to vacciner, som er godkendt til vaccination af danskere, når det kommer til at mindske risikoen for helvedesild. Begge er godkendt til brug af personer over 50 år, og den ene kan du få, hvis du er over 18 år. Disse vacciner vil mindske risikoen for at få herpes zoster senere i livet.

Derudover er det vigtigt, at du passer godt på dit immunforsvar. Derfor bør du være opmærksom på de faktorer, der svækker dit immunforsvar. De faktorer er de alment kendte leveregler, som vi alle burde efterkomme. Spis varieret, sov tilstrækkeligt, dyrk motion, undgå at ryge, undgå for megen alkohol og undgå at blive stresset.