FACEBOOK

INSTAGRAM

TRUSTPILOT

Herpes simplex

Viden om herpes

Herpes simplex, også kendt som herpes, er en virus, der viser sig som små blærer eller forkølelsessår. Herpes er både irriterende, generende og meget smitsomt, og det er som bekendt en dårlig kombination. For de, som har herpes udbrud kan det ofte være en stor belastning.

Rigtig mange danskere er ramt af enten herpes 1 eller herpes 2, og virussen er en af de mest udbredte herhjemme. Langt de fleste danskere har herpes i kroppen, idet virussen sætter sig i cellerne og dermed forbliver i kroppen resten af livet. Heldigvis oplever mange, at det aldrig går i udbrud efter første gang. Herpes virus vil nemlig gå i dvale, og dermed vil mange være ugeneret af herpes i flere år eller i bedste tilfælde resten af livet.

Hvad er forskellen på herpes 1 og herpes 2? 

Der findes to forskellige former for herpes. Herpes 1 er også kendt som herpes simplex virus type 1 (HSV-1) og herpes labialis, mens herpes 2 er kendt som herpes simplex virus type 2 (HSV-2) og herpes genitalis.

Herpes 1

Herpes 1, eller herpes labialis, er den mest almindelige type og giver oftest udbrud af herpes i ansigtet omkring munden, på læberne, inde i munden og svælget, omkring øjnene, næsen eller i andre områder af ansigtet. Herpes 1 kan også give udbrud og blærer på andre dele af kroppen, selvom det dog er sjældnere. Der findes ingen måde at kurere herpes simplex 1 på, man kan kun behandle og lindre.

Herpes 2 

Herpes 2, eller herpes genitalis, er den anden af de to typer. Betegnelsen herpes genitalis refererer til den engelske betegnelse for kønsdele, og det hænger sammen med, at herpes genitalis giver blærer og sår på eller i selve kønsdelene, i og omkring anus, på inderlår og på baller. Herpes 2 rammer nogle af de mest private og intime områder, og derfor er det ikke umiddelbart synligt for folk omkring dig, når du har herpes 2 og er påklædt. Herpes 2 kan dog også give udbrud på andre dele af kroppen. Der findes heller ingen måde at kurere herpes simplex 2 på, man kan kun behandle og lindre.

Hvordan får man herpes simplex?

Herpes smitter som regel ved hudkontakt eller slimhindekontakt mellem mennesker. Det kan ske ved eksempelvis kys eller seksuel kontakt, og herpes kan også smitte selvom det ikke er i udbrud. Dog er smitterisikoen større, når virussen er i udbrud. Der kan også ske smitte fra mor og barn under graviditeten, men dette sker kun i sjældne tilfælde.

Sådan smitter herpes 1 

Herpes simplex 1 smitter eksempelvis gennem kys, tætte kram og anden hud-til-hud-kontakt eller slimhindekontakt. Derfor er det også relativt let at komme til at smitte med herpes type 1.

Sådan smitter herpes 2 

Type 2 herpes smitter typisk ved seksuel kontakt. Udbruddene sidder nemlig på og omkring kønsdelene, og derfor finder smitten typisk sted, når området kommer i fysisk berøring under sex. Ved oralsex kan herpes type 2 smitte personen, der udfører oralsex. Til gengæld tyder meget forskning på, at en person med type 1 herpes ikke kan smitte en person med type 2 herpes. Det gælder både ved oralsex, kys og andre former for kontakt, der udgør en potentiel smitterisiko. 

Herpes simplex er meget smitsomt

Herpes er en meget smitsom virus, og derfor er der også rigtig mange danskere, der er ramt af én af de to former. Man anslår, at cirka 80 % af den danske befolkning er smittet med herpes 1, mens cirka 20 % af den danske befolkning er smittet med herpes 2Det er heldigvis ikke alle 80 % med herpes 1 og 20% med herpes 2, der får udbrud. Man regner med at ca. 20 % af dem, der er smittet  får udbrud, resten er så heldige at herpes virussen blot sætter sig i deres nervebaner og går i dvale.

Mange bliver smittet med herpes inden, de fylder fem år. Det hænger sammen med, at børn generelt har sværere ved at begrænse fysisk kontakt, end voksne har. Når først du er smittet med herpes, kan du ikke komme af med virussen igen. Den vil blive i kroppen hele livet, og der findes ingen kur eller behandling for herpes simplex. Til gengæld er den helt ufarlig, selvom den kan være både irriterende og generende, og du vil ikke nødvendigvis opleve gentagne udbrud gennem livet.

Er herpes simplex farligt? 

Det korte svar er heldigvis nej. Herpes kan være ubelejligt og til stor gene, men det er ikke farligt. Derfor er der ingen grund til at blive bekymret eller bange, hvis du bliver smittet med virussen. Samtidig kan det være en god idé at anvende midler til forebyggelse og behandling. Det kan både ske med midler, der bliver ordineret gennem din læge, eller ved håndkøbscremer. Ingen af disse midler, hverken de recept-pligtige eller dem i håndkøb kan fjerne herpes, men de kan hjælpe med at forebygge, lindre og gøre helingsprocessen hurtigere.

Det er meget forskelligt, hvor ofte man oplever herpesudbrud, når man er smittet med herpes. Nogle oplever meget hyppige udbrud, mens andre sjældent eller meget sjældent bliver ramt. Uanset om du oplever hyppige eller sjældne udbrud, er det ikke farligt. 

Tegn på herpes simplex 

Der findes forskellige symptomer på herpes simplex, og der kan være forskel på dine symptomer alt efter, om du har herpes type 1 eller type 2. De almindelige tegn på herpes simplex er ofte, at du vil mærke en ømhed og smerte i huden, som over nogle dage udvikler sig til små væskefyldte, gullige blærer, der er ømme, stikkende, varme, betændte og smertefulde. Efter nogle dage vil blærerne danne sårskorpe, inden de til sidst falder af. 

Er der tale om primærinfektionen, som er første gang, herpes går i udbrud, kan du opleve kraftigere og mere smertefulde symptomer. Her kan der forekomme feber, muskelsmerter og hovedpine, og der er også risiko for halsbetændelse eller hornhindebetændelse ved type 1 herpes. Hornhindebetændelse vil vise sig med symptomer som sammenknibning af øjet, overfølsomhed over for lys og smerter i øjet. Det kan også medføre nedsat synsevne, indtil betændelsen bliver behandlet. Ved sådanne symptomer skal du altid kontakte din læge.

Ved herpes type 2 kan kvinder opleve øget udflåd og svie ved vandladning, hvis de små blærer sidder i urinrøret. Mænd kan opleve lignende symptomer ved penis eller omkring anus. Herpes 2 kan være meget belastende og at have herpes 2 i udbrud kan være yderst smertefuldt, fx kan det bl.a.volde problemer at cykle.

Derudover findes der en mere sjælden form for herpes, Herpes zoster, der også er kendt som helvedesild. Ofte viser den sig som udslæt over hele kroppen, der også bliver til små blærer, og navnet kommer ikke ud af ingenting. Denne type af herpes er yderst smertefuld, hvor nogle vil opleve at få mange smerter samt feber.

Er herpes simplex en kønssygdom? 

Ja og nej. Herpes simplex type 2, også kendt som herpes 2, HSV-2 og herpes genitalis, karakteriseres som en kønssygdom. Herpes 1 er derimod ikke en kønssygdom. 

Herpes 2 er en af de absolut mest almindelige kønssygdomme i Danmark, og man anslår, at cirka hver fjerde til hver femte dansker er smittet med herpes simplex virus type 2 (HSV-2). Hvis du er smittet med herpes 2, er du altså langt fra den eneste, der er ramt af den smitsomme virus.

Udbrud af herpes 2 forekommer typisk på kønsorganerne, nærmere bestemt på penis eller i og omkring skeden, ved anus samt på baller og inderlår. Herpes 2 kan dog også i mere sjældne tilfælde give udbrud på andre dele af kroppen. 

Hvad er forskellen mellem forkølelsessår og herpes simplex?

Som udgangspunkt er der ingen forskel mellem herpes 1 og forkølelsessår. Herpes simplex type 1 er nemlig det, man også i daglig tale kalder forkølelsessår. Herpes simplex type 1 kan dog også give blærer og udbrud andre steder end på læberne og omkring munden, og derfor er herpes 1 en mere omfavnende betegnelse. 

Hvad er forskellen på herpes og herpes simplex? 

Herpes og herpes simplex er det samme. Herpes er den betegnelse, som vi typisk anvender for virussen, mens herpes simplex, herpes simplex type 1 og herpes simplex type 2 er de mere medicinske betegnelser for virussen.