Herpes er en velkendt lidelse herhjemme, og op mod 80 % af danskerne er bærere af den generende virus. Når du er smittet med herpes, er du smittet med en virus, som forårsager udbrud af blærer på forskellige områder af kroppen. Virussen er i daglig tale kendt som herpes, men i fagsproget omfatter herpes virus 80 forskellige typer, hvoraf de 8 kan smitte mennesker. Heraf er Herpes Simplex 1 ( HSV 1), Herpes Simplex 2 (HSV 2) og herpes zoster de mest almindelige i Danmark.
Afhængig af, om du er smittet med herpes simplex virus type 1 eller herpes simplex virus type 2, er de klassiske symptomer blærer om munden og i ansigtet eller på og omkring området ved kønsdelene. I sjældnere tilfælde kan både herpes 1 og herpes 2 dog også give blærer på huden på andre områder af kroppen. Begge dele er heldigvis helt ufarligt, men kan være meget generende.
Når først du er blevet smittet med herpesvirus, vil den være i kroppen resten af livet. Herpes sætter sig i kroppens nerveceller, og der findes ingen kur mod den. Heldigvis går den i dvale, og mange er så heldige at de aldrig mærker noget til virussen mere. Men ca. 20 % af de smittede vil opleve udbrud med forskelligt tidsinterval resten af livet.
Kan man få herpes på kroppen?
Det korte svar er ja. Det mest almindelige, når du er smittet med herpes 1, er udbrud ved og omkring munden samt i ansigtet generelt, mens det mest almindelige, når du er smittet med herpes 2, er udbrud ved og omkring kønsdelene, på ballerne, ved anus og på inderlårene. Dog er der også sjældnere tilfælde, hvor herpes simplex virus er årsag til herpes på andre områder af kroppen.
I princippet kan du få herpes på din finger, på ryggen, på knæet, i hårbunden eller et hvilket som helst andet sted på kroppen. Selvom det er mere sjældent med udbrud på kroppen end i ansigtet, er der ingen grund til bekymring. Herpes er nemlig ikke farligt. Når den er i udbrud, vil mange dog være generet af lidelsen grundet de medfølgende symptomer og de små blærer, der bliver til sår efterfølgende.
Kan man have herpes på kroppen, uden det er farligt?
Herpesudslæt på kroppen er ganske ufarligt. Generelt er herpesvirussen ikke farlig, men der hersker ingen tvivl om, at den kan være både irriterende og smertefuld. Som nævnt findes der ingen behandling af herpes, som kan kurere dig, og derfor kan du heller ikke helt undgå udbrud, hvis herpesvirussen bryder ud af sin dvale.
Hvis du er ramt af herpes på kroppen, er det eneste du kan gøre derfor at forsøge at lindre symptomerne ved udbruddet. En måde, hvorpå du både kan forebygge udbrud og lindre udbruddets omfang, er ved at behandle med midler, der er designet til at hjælpe på netop herpes. Her er det muligt at få ordineret eksempelvis creme gennem din læge på recept eller vælge en mildere form, som du kan finde i håndkøb.
Hvordan ser herpes ud på kroppen?
Herpes på kroppen ser typisk ud, som det ser ud i ansigtet eller omkring kønsdelene. Når du rammes af et udbrud af herpes, vil du ofte kunne mærke, at din hud bliver irriteret og gør ondt i et kort stykke tid, inden små blærer kommer til syne på huden.
De væskefyldte og gullige blærer vil som regel opstå i små klynger. De vil være smertefulde, varme, stikkende og ømme ved det første udbrud, og disse symptomer kan også vise sig i efterfølgende udbrud. Det er denne fase af udbruddet, der typisk opleves som den mest generende. Efter nogle dage vil blærerne briste og danne sårskorpe, inden de til sidst vil falde af. Når dine herpessår på kroppen er faldet af, vil du typisk ikke få ar.
Alt efter, hvor voldsomt dit herpesudbrud er, vil det vare mellem 1-4 uger. Det første udbrud, også kaldet for primærinfektionen, vil være det mest smertefulde, og her oplever langt de fleste, at udbruddet varer lidt længere end efterfølgende udbrud. Får du gentagne udbrud, vil de typisk vare mellem 1-2 uger.
Kan man få herpes på låret?
Herpes på kroppen kan også vise sig som udbrud på låret. Når du er smittet med herpes 2, er det meget almindeligt, at du kan opdage blærer på inderlårene, når virussen er i udbrud. Herpes 2 viser sig nemlig oftest i området omkring kønsdelene, på inderlårene, ved anus eller som herpes på ballen.
Du kan også opleve udbrud af herpes på andre dele af kroppen, når du er smittet med herpes 1. Herpesvirus kan vise sig på hele kroppen, selvom herpes 1 er mest almindeligt i ansigtet, og herpes 2 er mest almindeligt omkring kønsdelene. Derudover viser Herpes zoster sig som et udslæt over hele kroppen. Denne type af herpes er også kendt under navnet helvedesild. Den er mere sjælden end herpes 1 og herpes 2, og zoster-herpes vil typisk være særdeles smertefuld grundet kløende og irriteret udslæt på huden over dele af kroppen.
Er herpes en hudsygdom?
Herpes er en virus, der forårsager en infektion i huden, og herpes er derfor ikke en hudsygdom. Fordi herpes er en virus, betyder det også, at herpes er meget smitsomt.
I sjældne tilfælde kan nogle blive ramt af en allergisk reaktion på herpesvirus, og det kan resultere i hudsygdommen erythema multiforme. Hudsygdommen er en forbigående hudlidelse, der udløses af noget forudgående som eksempel herpesvirus. Det hører dog til sjældenhederne, men hvis du har mistanke om, at du er ramt af erythema multiforme, bør du kontakte din læge for råd, vejledning og behandling. Erythema multiforme kan ikke smitte.
Kan man få herpes på hånden?
Både herpes 1 og herpes 2 kan give herpesudbrud og blærer på hele kroppen, selvom det mest almindelige er udbrud i ansigtet omkring munden (HSV-1) og området omkring kønsdelene (HSV-2). Hvis du pludseligt opdager gullige, væskefyldte blærer på hænderne, der er ømme, varme, og stikkende, kan det godt være et tegn på et herpesudbrud.
Hvis du allerede ved, at du er smittet med herpes, kan du med stor sandsynlighed genkende blærerne fra tidligere udbrud andre steder på kroppen. Hvis du er i tvivl, eller du ikke ved, om du er smittet med herpesvirus, er det altid en god idé at kontakte din læge for at få fastslået, om der er tale om herpes eller en anden form for virus eller infektion på huden.
Herpes på kroppen hos et barn
En herpesinfektion i huden på kroppen kan sagtens forekomme hos børn, og for dem er herpes heller ikke farligt. Derfor er der ingen grund til panik, hvis dit barn bliver ramt af herpes.
De fleste, der har herpes, bliver smittet, inden de fylder fem år. Det skyldes, at herpes smitter ved tæt fysisk kontakt og berøring, og mindre børn har ofte sværere ved at begrænse fysisk kontakt, end større børn og voksne har. Derfor er det helt naturligt, at børn bliver ramt af infektioner og vira, og heriblandt herpes.
Oplever du, at dit barn har symptomer på herpes, er det en god idé at tage forbi lægen. Her kan I få vished om, hvorvidt der er tale om herpes eller ej, og samtidig få cremer til eventuel behandling og lindring af ømhed, svie og kløe.
Herpes hos helt små børn, inklusiv nyfødte er et kapitel for sig og her henviser vi til at læse mere her.