Herpes er en virus, som mange danskere ikke kommer udenom. Faktisk viser undersøgelser, at helt op mod 80 % af den voksne befolkning smittes med herpes, men hvor det kun er 20 % af de smittede, der rent faktisk oplever gentagne smitteudbrud. Herpes er nemlig en virus, der kan gå i dvale efter det første udbrud, primærinfektionen, og aldrig dukke op igen.
Der findes overordnet set to forskellige typer af herpes. HSV type 1, også kaldet herpes labialis og er den hyppigste type, som viser sig som forkølelsessår eller små blærer i ansigt, svælg, mund, øjne eller ved næsen. HSV type 2 er kendt som herpes genitalis og er herpes i underlivet. Cirka 20 % af alle herpes smittede har type 2. Denne type kan sætte sig på kønsdelene, på baller og på lår, og nogle oplever også at få herpes på penis eller herpes i skeden.
Hvem kan blive smittet med herpes på kønsdelene?
Herpes er desværre yderst smitsom, og alle uden antistoffer i kroppen kan blive smittet. Har du antistoffer, er det også et tegn på, at du allerede har virussen i kroppen.
I forhold til herpes i underlivet er primærinfektionen altid den mest alvorlige, og det er her, kroppen danner antistoffer. Hvis en gravid kvinde bliver smittet og oplever et udbrud under graviditeten, er der sandsynlighed for, at barnet vil blive smittet. Er der i stedet tale om en reaktivering af herpes på kønsdelene, vil barnet oftest være beskyttet af IgG-antistoffer fra moderen, og dermed er risikoen for smitte meget lille.
Hvordan får man herpes på kønsdele?
Herpes på kønsdelene smitter ved seksuel kontakt. Mere specifikt smitter det mest, når virussen er i udbrud, men der kan også ske smitte, selvom en person ikke oplever symptomer, fordi virussen er i kroppen. Særligt ved herpes i underlivet er der stor risiko for smitte, selvom en person måske ikke er bevidst om dette.
Smitten sker, når hud eller slimhinder er i kontakt. Og selvom det ville være nemt, hvis et kondom kunne sikre, at herpes på penis eller herpes i skeden ikke smitter, så er det ikke tilfældet, men det vil dog mindske risikoen for smitte.
Kan herpes smitte fra mund til kønsdele?
Herpes kan smitte ved kontakt mellem mund og kønsdele. Derfor udgør oralsex også en smitterisiko, når der er tale om herpes genitalis, og særligt hvis der er tale om herpes på penis eller herpes på kønsorganerne. Hvis en person med herpes labialis udfører oralsex på sin partner, er der også risiko for smitte fra mund til kønsdele.
Forskning viser dog, at personer med HSV-2 er delvist beskyttet mod at få HSV-1. Har du ingen herpes, er der risiko for smitte med både HSV-1 og HSV-2, men har du herpes på kønsdelene, altså HSV-2, vil du have et stærkt immunforsvar og kun lille risiko for at få HSV-1 ved eksempelvis oralsex eller kys.
Hvordan behandles herpes på kønsdelene?
Når det kommer til herpes, er der ingen medicin, der kan kurere denne virus. I og med at den sætter sig i en række nerveceller, vil den forblive i kroppen resten af livet. Men der findes dog medicin mod herpes på kønsdelene, der kan gå ind og hæmme HSV og dermed nedsættes risikoen for gentagne udbrud og for smitte.
Medicinsk behandling af herpes på kønsdelene sker gennem ens egen læge og med receptpligtig medicin såsom aciclovir. Medicinen hjælper ikke kun ved reaktivering og kan dermed også hjælpe på de kraftige symptomer, som mange oplever ved det første udbrud. Hvor meget og hvor længe man skal tage medicin, afhænger af, hvor ofte der opleves nye udbrud. Hvis der er tendens til, at dette sker ofte, vil det være nødvendigt at tage medicin hver dag over en lang periode.
Det er ikke ligegyldigt, hvornår man starter i et medicinsk forløb for herpes. Hvis der er tale om en primærinfektion i udbrud, skal man begynde med medicin inden for fem dage efter symptomerne er startet, og typisk tager man medicinen i 5-10 dage, alt efter hvor længe der bliver ved med at fremkomme nye blærer. Hvis der kommer efterfølgende udbrud, skal medicinering helst starte inden for 24 timer fra, at de første symptomer opstår.
Receptpligtig medicin imod herpes virker ved at hæmme Herpes virussens formering og virker derfor kun i den periode, hvor virussen formerer sig hvilket den kun gør i den allerførste indledende fase af et udbrud (så længe der opstår nye blærer), Det er derfor bydende nødvendigt at starte behandlingen med det samme ellers vil der ikke være nogen effekt. Medicinen har også en del indrapporterede bivirkninger, så man skal tænke sig om og afveje fordele og ulemper inden man påbegynder en behandling.
Derudover findes der en række håndkøbsprodukter, der med god effekt kan hjælpe med at forebygge, lindre og behandle, og som er i form af gel eller creme mod herpes på kønsdelene. Disse er mere milde, og derfor kan de fås i håndkøb, ligesom det er tilfældet med vores produkter her på siden.
Hvor længe smitter herpes på kønsdele?
Herpes på kønsdelene smitter som udgangspunkt hele tiden. Som nævnt er risikoen langt større, når herpes er i udbrud, og her vil den øgede smitterisiko vare, så længe virussen er i udbrud. Særligt for HSV-2 er der større risiko for smitte hele tiden, og derfor er det godt at vælge en medicinsk behandling, samtidig med at der anvendes kondom, der nedsætter risikoen.
Selvom herpes på kønsdele både kan sidde i skeden eller på de ydre kønsdele, er smitterisikoen lige stor. Derfor er det heller ikke muligt at undgå at blive udsat for smitte, hvis der er tale om herpes i skeden.
Hvordan føles herpes på kønsdelene?
Hvordan herpes på kønsorganerne eller kønsdelene føles, afhænger af, hvor kraftige udbrud der er tale om, og om det er primærinfektionen eller sekundære udbrud, der er tale om.
Ved primærinfektionen vil man opleve de kraftigste symptomer på herpes på kønsdele. Her vil kønsdelene være rødlige, hævede og ømme, og der vil forekomme en masse små blærer på kønsdelene, der kan være meget smertefulde. Samtidig vil blærerne blive til sår, når de brister. Derudover oplever mange en række symptomer, der minder om en almindelig influenza. Det kan være hovedpine, muskelsmerter eller feber. Der kan også opleves svie ved vandladning, og det gælder særligt, hvis der er tale om herpes i skeden eller herpes på penis.
Hvis HSV-2 går i udbrud igen, vil symptomerne ofte være mildere. Her vil de små blærer komme igen, og det angrebne område vil være ømt og opleve hævelse. Dog vil antallet af blærer og sår være mindsket, og samtidig oplever langt færre, at de får feber eller andre influenzasymptomer ved sekundære udbrud.