Når mennesker rammes af herpes, er der tale om udbredt virus, der har en meget betydningsfuld egenskab; vel at mærke med negativt fortegn. Virussen vil nemlig være i kroppen resten af livet, da den sætter sig i kroppens celler. Heldigvis betyder det ikke nødvendigvis, at du skal generes af gentagne udbrud af herpes i munden eller andre steder i kroppen. For mange vil virussen nemlig ligge i dvale i mange år eller resten af livet. Men for ca. 20 % af de smittede betyder det at de vil få herpesudbrud med jævne mellemrum resten af livet. Den hårde sandhed er, at der ikke findes nogen behandling mod herpes på læber eller i munden eller i det hele taget, for herpes er en virus og forskerne har endnu ikke opfundet en virkelig effektiv medicin imod virus.
Herpesvirus i munden
Der findes to forskellige typer herpes, hvor herpes i munden, også kendt som herpes 1 eller herpes labialis, er den mest udbredte. Når du er smittet med herpes type 1, vil du typisk opleve perioder, hvor virussen går i udbrud og andre perioder, hvor virussen er i bero. Nogle vil opleve hyppige udbrud, mens andre kan gå i flere år uden at mærke til virussen. De heldigste får lov til at opleve ét enkelt udbrud, hvorefter de ikke mærker noget til virussen resten af livet.
Det er forskelligt fra individ til individ, hvor ofte man er ramt og plaget af herpesudbrud. Nogle døjer med mange og hyppige udbrud, mens andre oplever udbrud sjældent eller næsten aldrig. Når virussen er i udbrud, vil det med herpes i munden vise sig som sår og blærer i området omkring munden og i resten af ansigtet. Det vil typisk give symptomer som svie, kløe, ømhed og hævelse på det angrebne område, og herpes i munden kan også gøre det smertefuldt at spise og drikke.
Cirka 80 % af danskerne er smittet med herpessår i munden
Selvom herpes er en virus, der er udskældt blandt mange, er det faktisk noget, som langt de fleste danskere har i kroppen, selvom de ikke ved det selv. Cirka 80 % af den danske befolkning er smittet med herpes 1, og langt de fleste bliver smittet, inden de bliver fem år.
Selvom langt størstedelen af befolkningen er smittet med herpes, er det langt fra alle, der oplever gentagne udbrud. Cirka 20 % af de smittede oplever gentagne smitteudbrud.
Hvordan smitter herpes i munden?
Herpes omkring munden bliver med faglig betegnelse kaldt for herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Når en person bliver smittet med herpes type 1, sker det via hudkontakt eller slimhindekontakt. Du kan derfor smitte eller blive smittet med herpesvirussen ved kys, tætte kram eller andre former for kontakt, der involverer tæt hudkontakt eller kontakt med slimhinder. I sjældne tilfælde ser man også, at herpes smitter fra mor til barn under graviditeten.
Nogle vira smitter kun, når de er i udbrud. Det er desværre ikke tilfældet for herpes 1, der altid udgør en smitterisiko. Selvom smitterisikoen er større, når herpes er i udbrud, vil den altid være smitsom og særligt, når der er tale om herpes i munden, er der smitterisiko ved slimhinde- og hudkontakt. Det eneste tidspunkt, hvor herpes type 1 ikke smitter, er når det overføres til en person med herpes type 2. Personer med herpes 2 er som udgangspunkt immune over for herpes 1. Men har du selv herpes 1 og bliver udsat for smitte af en person med herpes 2, kan du godt blive smittet med denne type herpes.
Hvordan ser herpes i munden ud?
Der er flere forskellige tegn og symptomer på et herpesudbrud i munden, og herpes i munden kan også se ud på flere måder. For de fleste vil et udbrud kunne identificeres i form af de velkendte herpessår på læben, som også er kendt som forkølelsessår.
Mange, der har erfaring med herpes i udbrud, vil typisk kunne mærke et udbrud allerede inden, det kan ses. Huden vil nemlig blive øm, hævet og irriteret, inden udbruddet bliver synligt med blærer, der senere bliver til sår.
Foruden ømhed og irritation på huden er også sår på huden omkring munden, næsen og øjnene et klassisk tegn på et udbrud. Andre oplever også herpessymptomer på tungen og i svælget. Det er altså hele ansigtet, der kan rammes af herpes og ikke udelukkende området omkring munden.
Foruden de ømme og væskefyldte blærer, der senere bliver til sår, kan du også opleve øvrige symptomer på herpes inde i munden som eksempelvis feber, hovedpine, smerter eller irritation i huden eller slimhinderne samt hævede lymfeknuder. Disse forekommer særligt ved det første udbrud, også kaldet for primærinfektionen. Denne kan ligeledes resultere i halsbetændelse eller hornhindebetændelse.
Er herpes og forkølelsessår det samme?
Forkølelsessår opstår som følge af den virus, vi kender som herpes 1 eller herpes labialis. Når herpes er i udbrud, kan det opleves som forkølelsessår ved læberne, som mange kender. Typisk starter et udbrud med en prikkende, sviende eller kløende fornemmelse på læben, og allerede efter få timer vil mange opleve, at små blærer kommer frem på læben. Et udbrud varer ofte mellem 7-10 dage, og i langt de fleste tilfælde vil der ikke komme noget ar.
Når blærerne brister, dukker det velkendte forkølelsessår frem. Oplever du, at skorpen bliver gullig, eller at såret ikke vil hele, kan der være en risiko for, at dit sår er blevet inficeret med stafylokokker. Derfor skal du altid kontakte din læge, hvis dette er tilfældet.
Herpes 1 kan også opleves som sår og blærer i munden og svælget, ved næsen, øjnene og generelt i hele ansigtet. I alle tilfælde er et fællestræk for symptomerne, at huden er irriteret og hævet.
Kan herpes smitte fra mund til kønsdele?
Herpes på læberne smitter ved fysisk kontakt, og derfor er der risiko for, at du kan overføre herpes fra mund til kønsdele eller omvendt ved oralsex eller anden fysisk berøring. Når du har et udbrud af herpes i munden eller i området omkring kønsdelene, skal du derfor sørge for at følge rådene om at undgå fysisk kontakt.
Det er værd at bemærke, at udøver du oralsex på en person, der er smittet med herpes 2, viser meget forskning, at den anden person ikke vil blive smittet med herpes type 1. Det vil sige, at personer med HSV-2 ikke kan smittes med HSV-1. Dog gælder det ikke den anden vej rundt, og har du herpes 1, kan du godt blive smittet med herpes 2.
Herpes i munden hos børn
Der er mange børn, der er smittet med herpes på læben og i munden. Cirka 80 % af den danske befolkning er smittet med herpes 1, og en stor del af disse 80 % bliver smittet, inden de fylder fem år.
Den hyppige smitte blandt små børn skyldes, at børn ikke på samme måde tænker over at begrænse den fysiske kontakt i eksempelvis daginstitutionen. Børn er typisk meget umiddelbare i deres kontakt med andre mennesker, og det er både skønt og livsbekræftende, men det udgør samtidig en større smitterisiko, når det kommer til blandt andet herpes.
Herpes i munden er hverken farligt for voksne eller børn, og der er derfor ingen grund til panik eller bekymring, hvis dit barn bliver smittet. Dog kan barnet selvfølgelig opleve gener og irritation i det inficerede område, og derfor kan det være en god idé at søge lægehjælp for at kunne få cremer eller lignende til at lindre og symptombehandle.
Kun ved nyfødte kan en herpesinfektion være farlig og man bør derfor aldrig være i fysisk kontakt med helt nyfødte hvis man har herpes i udbrud. En infektion kan medføre alvorlige komplikationer og i særlige tilfælde være dødelig. Hvis du har herpes, men ikke i udbrud, bør du også af hensyn til den nyfødte være meget opmærksom på din hygiejne. Du bør også undgå at kysse den nyfødte inden den lille har nået at opbygge et immunforsvar, hvilket som regel vil sige ca. den første måned efter en fødsel, efter 40 ugers svangerskab. Læs mere om herpes virus hos nyfødte her.