Herpes genitalis – en smertefuld lidelse
Måske forbinder du mest ordet ”herpes” med små, væskefyldte blærer samt rødme, hævelse og smerter i huden omkring munden, på læberne eller i selve mundhulen. Men herpes optræder også i andre former, hvoraf den næstmest almindelige er genital herpes, også kendt som HSV 2.
Herpes genitalis er herpes, der primært angriber kønsdelene. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan herpes på kønsdelene udarter sig. Du kan læse om symptomerne på lidelsen, og du kan få tips til behandling samt lindring af smerter forbundet med symptomerne på herpes genitalis.
Hvad er herpes genitalis?
De fleste danskere har prøvet at blive smittet med den irriterende herpes simplex 1-virus, som giver anledning til udbrud af forkølelsessår i mundregionen – læs mere om herpes her. Hvor mundsår forårsaget af HSV 1-virus således ikke er noget usædvanligt fænomen, er herpes simplex 2 – også kendt under navnet herpes genitalis – knap så udbredt.
Det skønnes, at en ud af fem danskere er smittet med herpes genitalis, som forårsager smertefulde sårdannelser på slimhinderne og huden omkring kønsdelene. Selvom sygdommen har vundet knap så stort indpas som HSV 1, er den langt fra ualmindelig.
Hvordan smitter herpes genitalis?
Ligesom herpes simplex 1 smitter gennem tæt fysisk kontakt, herunder primært ved kys, smitter herpes genitalis ved seksuel kontakt. Overførsel af virus kan forekomme, når den ene af to seksualpartnere er smittet med HSV 2-virus. Risikoen er størst under et udbrud, men kan også forekomme før et udbrud – også før man mærker symptomerne.
HSV 2 angriber på lignende vis cellerne i overhuden og arbejder sig via nervebanerne ind til selve nervecellen, hvor virusset ligger latent, indtil noget fremkalder et udbrud.
Virusset bliver, sagt på en anden måde, en integreret del af kroppen. Det betyder, at der ikke er nogen helbredende kur mod herpes, udelukkende behandling, som kan lindre symptomerne og forkorte det enkelte udbruds varighed.
Herpes genitalis og graviditet
Er du gravid, skal du være opmærksom på, at du kan overføre herpesvirus til dit barn, hvis du har udbrud under fødslen. Risikoen for at overføre HSV til barnet er størst, hvis du bliver smittet med herpes under graviditeten (kilde: Netdoktor.dk).
Du bør altid rådføre dig med din læge, hvis du på forhånd er smittet med herpes genitalis, eller hvis du er blevet smittet, mens du er gravid. Så kan lægen hjælpe dig med at forebygge udbrud og dermed smitteoverførsel. Lægen kan også fortælle at det kan være farligt for barnet hvis moderen har herpes 2 i udbrud under fødslen. Den nyfødte bliver nemt smittet og dette kan medføre alvorlig risiko for infektion hos barnet og i enkelte tilfælde være livstruende for den nyfødte.
Det er en rigtig god idé at forebygge herpes genitalis-smitte ved at undgå at dyrke ubeskyttet sex. Dette gælder i al almindelighed fordi man skal beskytte sig mod både HSV 1/forkølelsessår og HSV 2 /herpes genitalis. Og da HSV 1-virus, som forårsager forkølelsessår, også kan overføres til kønsdelenes slimhinder, bør man desuden undlade at dyrke oralsex med en person, der har herpes i udbrud i form af forkølelsessår på læben.
Hvornår smitter herpes type 2?
Ligesom det er tilfældet med HSV 1-virus, vil herpes genitalis-smitten blive overført i forbindelse med tæt fysisk kontakt under et udbrud. Men faktisk kan herpes også smitte kort tid før et udbrud, da der vil være herpesvirus på huden.
Det er ikke let at forudsige herpesudbrud, da man ikke med sikkerhed ved, hvad der udløser det. Der er dog bred enighed om, at man i perioder med nedsat immunforsvar – for eksempel på grund af sygdom, stress eller medicinsk behandling – er mere udsat for udbrud af herpes end på andre tidspunkter
Herpes kan også fremprovokeres ved beskadigelse af huden, for eksempel i form af rifter, skrammer og lignende. Det er derfor vigtigt, at du passer på, når du har samleje, og sørger for at bruge glidecreme sammen med kondom. På den måde kan du minimere risikoen for et deraf følgende herpesudbrud.
Hvad er symptomerne på genital herpes?
Hvis du er smittet med herpes, vil du mærke en strammende fornemmelse i huden der, hvor udbruddet begynder. Det kan også prikke, summe eller stikke i huden, og der vil typisk forekomme hævelse og rødme i det ramte område.
Efter kort tid vil de første væskefyldte blærer bryde frem. Disse er små og sidder tæt sammen i klynger. Det er meget vigtigt, at du ikke piller ved blærerne, da du kan risikere at overføre virus fra et sted på kroppen til et andet – eller til andre personer – ved berøring. Og hvis du piller, kan du samtidig forlænge og forværre udbruddet, ligesom der kan komme bakterier i såret og forekomme ardannelse.
Et herpesudbrud varer som regel 7 til 10 dage uden behandling. Efter et par dage vil der dannes en sårskorpe – og den må du heller ikke pille i. Når udbruddet er til ende, vil skorpen falde af. Hvis du har ladet såret være i fred, vil der ikke opstå ar.
Hvordan føles herpes på kønsdelene?
Alle, som har haft et forkølelsessår i udbrud på læberne, ved, at det ikke er behageligt. Det stikker, strammer og brænder i huden, som bliver rød og hævet og bryder ud i væskefyldte blærer. Og så kan man forestille sig, hvor ubehageligt dette må føles, når forkølelsessåret befinder sig i et af kroppens mest følsomme områder.
Hvis man har HSV 2/herpes genitalis i udbrud, kan det være smertefuldt at cykle, dyrke sport, eller blot sidde på en stol. Samtidig kan det være rigtig svært at holde såret frit for berøring med tøj, ligesom det kan være vanskeligt at opretholde en god intimhygiejne med HSV 2 i udbrud.
Hvordan behandles genital herpes?
Herpes på kønsdelene er ikke noget, vi går rundt og taler om. For mange er det forbundet med stor skam at have herpes på kønsorganerne, det er direkte pinligt og mange føler sig decideret ulækre. Derfor er det tabu og svært at tale om – og derfor kan det være vanskeligt at få den rette hjælp.
Det er dog meget vigtigt, at du rådfører dig med din læge, hvis du er blevet smittet med herpes. Dette gælder mest herpes 2, men faktisk begge varianter. Der findes ikke nogen decideret kur mod hverken herpes 1 eller herpes 2 /herpes genitalis – når først virusset er i dit system, er det der for altid. Men du kan lindre og behandle symptomerne, så et udbrud ikke føles så slemt.
De mest anvendte former for medicin mod herpes genitalis omfatter indvortes og udvortes lægemidler. Førstnævnte skal udskrives på recept fra lægen og indtages som foreskrevet. Salve og creme mod herpes genitalis fås i håndkøb og kan påføres efter behov.
Begge behandlingsformer skal påbegyndes i det øjeblik, man mærker de indledende symptomer på et udbrud af herpes. Disse symptomer er rødme, hævelse og en brændende eller prikkende fornemmelse i huden.
Hvis en herpes genitalis-behandling sættes i gang, umiddelbart efter at symptomerne har indfundet sig, har man den bedste chance for at lægge en dæmper på udbruddet, så det både bliver mildere og af kortere varighed. Det er derfor vigtigt, at du ikke venter med at behandle, indtil blærerne er begyndt at vise sig på huden – for i så fald vil behandlingen kun have ringe effekt. Derfor skal du have behandlingen liggende klar til du mærker de første symptomer. Hvis du først skal kontakte lægen eller på apoteket er der hurtigt gået den kostbare tid, hvor det er allermest effektivt at behandle dit udbrud.
QUR Herpes gel har derfor lavet nogle meget små tynde sachetter eller ”breve” som hver indeholder 1,5 mg herpes gel. Disse breve kan man have liggende i sin pung, på arbejde eller hvor man nu har behov for det. De skal blot være hurtige at finde frem i det øjeblik du bemærker den summen, prikken eller hævelse, der fortæller dig at et nyt udbrud er på vej. Jo hurtigere du får påført gelen det angrebne område des større sandsynlighed er der for at du kan sikre dig mod et stort og langvarigt udbrud. En stor forbrugerundersøgelse med mange hundrede herpes patienter viste at 77 % oplevede en halvering af den tid et udbrud varer OG en halvering af de smerter/gener, som et udbrud plejer at medføre. Læs mere om vores herpes gel her.