FACEBOOK

INSTAGRAM

TRUSTPILOT

Forkølelsessår hos børn

Viden om herpes

De fleste af os har prøvet at opleve smerte og sygdom på alle stadier af livet. Det er således alment kendt, at man som barn oplever begge dele mere voldsomt, end man gør, når man har nået voksenalderen.

Med tiden lærer man, at smerter fra eksempelvis et forkølelsessår ikke er permanente, ligesom éns smertetærskel bliver højere. Dog er de symptomer, der fremkommer i forbindelse med et herpes-udbrud, stadig forbundet med stort ubehag – også selv om vi ved, at de går over igen. Og så kan man bare forestille sig, hvor ulideligt det må være for et barn.

I denne artikel stiller vi skarpt på børn og forkølelsessår. Du kan læse mere om, hvordan du kan forebygge smitte hos dit barn, og få svar på de mest almindelige spørgsmål vedrørende herpes hos børn. Og vi kommer med vores bedste råd angående behandling af forkølelsessår – både for børn og voksne.

Hvorfor får børn herpes?

Forkølelsessår er, uanset om de optræder hos børn eller voksne, et symptom på Herpes Simplex, også forkortet HSV. Børn får herpes på samme måde som voksne, nemlig ved smitte gennem direkte fysisk kontakt, for eksempel kys eller berøring. Eneste undtagelse er overførsel af herpesvirus fra mor til barn i forbindelse med graviditet.

Der findes to typer af herpesvirus, nemlig HSV-1 og HSV-2. HSV-1 er den variant, som oftest giver anledning til sår på læben og i mundhulen.

HSV-2 rammer slimhinderne og huden omkring kønsorganerne. HSV-2-smitte kan overføres fra mor til barn, hvis moderen får et udbrud af herpes umiddelbart før fødslen. Hvis moderen ofte får udbrud af herpes 2 følges dettte nøje af læge/jordmoder og det afvejes om der skal planlægges kejsersnit eller gives antiviral medicin i den sidste tid op til fødslen. Risikoen for smitte er lille, men meget alvorlig og potentiel livstruende for den lille nyfødte.

Børn smittes mest med HSV-1 og vil typisk begynde at udvise symptomer på smitte i form af forkølelsessår op til femårsalderen. Ifølge Netdoktor.dk har mellem en femtedel og en tredjedel af alle børn dannet antistoffer mod HSV-1 – og dette tal stiger til fyrre procent, når børnene bliver teenagere.

Herpes Simplex er således ganske normalt forekommende hos børn og unge. Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at det er en tilstand, man ligefrem bør ønske sig, eller en sygdom, man skal undlade at behandle. Læs videre for at få svar på dine spørgsmål om herpes hos børn.

Er herpes farligt for børn?

Forkølelsessår forårsaget af HVS-1 virus er som udgangspunkt en ufarlig tilstand, både for børn og voksne. Børn kan dog reagere voldsommere på infektionen end voksne, for eksempel med feber og mere udtalt reaktion i huden.

Der er dog ingen grund til at være særskilt bekymret for barnets sundhed i forbindelse med et herpesudbrud. Du bør dog holde øje med, om barnet spiser og drikker, som det skal. Herpes i munden hos børn kan nemlig medføre smerter og at det gør ondt at spise eller drikke.

Et forkølelsessår på læben eller i munden heler af sig selv inden for en uges tid. Det er vigtigt, at du hjælper barnet til ikke at pille ved sit forkølelsessår, da dette er medvirkende til at sprede smitten og forlænge varigheden af udbruddet. Du kan eventuelt sætte et plaster på såret.

Endelig er det vigtigt, at du hjælper dit barn til at opretholde en god håndhygiejne under sygdomsforløbet. I modsætning til, hvad mange tror, kan man godt overføre Herpes Simplex-virus af typen HSV-1 til eksempelvis slimhinderne omkring kønsdelene. Det er derfor meget vigtigt , at barnet vasker hænder både før og efter toiletbesøg, hvis det har herpes i udbrud.

Du bør tage kontakt til lægen, hvis barnet viser tegn på dehydrering, hvis det får feber, eller hvis der opstår bakteriel infektion. Og du bør ligeledes søge hjælp, hvis såret ikke er helet af sig selv inden for 7 til 10 dage.

Hvordan behandler man herpes på børn?

Børn, som udviser tegn på Herpes Simplex i udbrud, kan behandles med de samme udvortes lægemidler som voksne. Det betyder, at du kan bruge creme eller salve, som fås i håndkøb og på apoteket, til behandling af forkølelsessår hos børn.

Det anbefales ikke at anvende indvortes midler, det vil sige receptpligtig medicin i tabletform, til børn, medmindre barnets immunforsvar er dårligt, eller barnet lider af andre sygdomme som for eksempel børneeksem. Dette kan forværre tilstanden og trække symptomerne i langdrag, hvorfor medicinsk behandling i så tilfælde kan sættes i værk.

Det betyder dog ikke, at du blot skal lade stå til, når dit barn udvikler smertefulde forkølelsessår. Du kan nemlig uden problemer bruge QUR Herpes Gel til at lindre smerterne og mildne forløbet. QUR Herpes Gel har dokumenteret effekt på herpesvirus, er CE mærket og registreret af Lægemiddelstyrelsen som elektro-medicin. QUR Herpes Gel virker rent mekanisk via positive ioner. Herpesvirus har en overflade, som består af en lipidmembran, som er negativt ladet. QUR Herpes Gel har en ingrediens, som hedder bentonit, som er et lermineral, som består af en masse bitte små lerplader. Hver enkelt lerplades overflade består bl.a. af 6 positive ioner. Disse positive ioner tiltrækker den negative herpesvirus, som derved neutraliseres så den ikke kan formere sig. Bukkehornsfrø-ekstrakten, som er en velkendt antiinflammatorisk ingrediens, lindrer og heler huden og minimerer risikoen for at der opstår betændelse.

QUR Herpes Gel er fremstillet uden brug af problematisk kemi som for eksempel parabener, parfume eller farvestoffer. Produktet er meget rent og kan bruges af alle – børn såvel som voksne.

Påfør QUR Herpes Gel på forkølelsessåret, så snart der er ansats til et udbrud, og afbryd behandlingen, så snart der kommer skorpe på såret. Gelen har en dulmende og fugtgivende effekt og er næsten gennemsigtig så det ikke kan ses. Og tre fjerdedele af alle herpespatienter vil statistisk set opleve halvering af såvel udbruddets gener som dets varighed.

Kan små børn få forkølelsessår?

Som tidligere nævnt vil børn, der er smittet med herpes, som regel først få forkølelsessår, når de er op til fem år gamle – også selv om de er blevet smittet før. Hos helt små børn viser smitten sig i form af sår i munden.

Denne type herpes er almindelig hos børn og kan give anledning til mange gener. Du kan opleve, at barnet ikke vil spise, drikke eller have børstet tænder, fordi det gør for ondt i munden.

Herpes i munden hos børn er en ufarlig, omend smertefuld, tilstand. Du kan søge at smertelindre i så vidt muligt omfang for at mindske generne. Du kan også give let smertestillende medicin efter lægens anvisninger.

For at sikre, at barnet får væske, kan du diske op med en sodavandsis. Det dulmer smerterne, samtidig med at barnet både får væske og elektrolytter.

Kan jeg smitte mit barn med herpes?

Ja – du kan godt smitte dit barn med herpes, også selv om du ikke har forkølelsessår. Faktisk sker langt den største del af smitte med herpes hos børn via kys og nærvær med en forælder. Herpes Simplex-virus kan nemlig godt smitte, selv om sygdommen ikke er i udbrud.

Det betyder, at du kan komme til at smitte dit barn, hvis du kysser barnet, kort før du oplever et herpesudbrud. Virus kan godt være aktiv på din hud, før du begynder at mærke symptomerne.

Du bør dog ikke afholde dig fra hverken kys eller kram af den grund. Selv om det ikke er rart at have herpes, er det heller ikke tilrådeligt at undgå nærvær af frygt for smitte. Bliv klogere på hvad herpes er på vores blog.