FACEBOOK

INSTAGRAM

TRUSTPILOT

Hvornår smitter herpes?

Viden om herpes

Hvis en person med herpes i udbrud kysser eller er i tæt fysisk kontakt med et andet menneske bringes  herpes smitten videre. Smitterisikoen er størst når der er blærer på herpesudbruddet. Det er den klare væske inde i blærerne, der indeholder virus. Derfor smitter man ikke længere når blærerne er væk og der er kommet skorpe på såret. Mange spørger ” smitter herpes under behandling?” og det gør det. Selvom du er påbegyndt behandling med gel/creme eller medicin kan du alligevel smitte/blive smittet hvis der stadig er blærer på såret.

Hvis man har herpes i munden, i ganen eller i halsen skal man passe på når man hoster eller nyser. Herpes smitter nemlig også gennem spyt, og man kan mindske smitterisikoen ved at hoste/nyse i et engangslommetørklæde og vaske hænder bagefter.

Lad være med at røre ved såret. Du kan bringe smitten videre til andre steder på din krop og såret kan blive inficeret med bakterier. Vask hænder ofte og undgå at kysse og have sex i perioden med udbrud. Hvis man har herpes på læberne eller i munden kan man ved oralsex give smitten videre til sin partners kønsorganer, derfor anbefaler man at afholde sig fra at have sex når man har herpes i udbrud. Herpes smitter ikke via håndklæder eller sengetøj, men du skal altid vaske hænder når du vågner fordi du ubevidst kan have rørt dit herpessår i søvne.

Herpes kan også smitte lige i begyndelsen af et udbrud. Hvis du har haft herpes længe kender du symptomerne på et udbrud på vej. Huden prikker, snurrer og bliver øm, der hvor udbruddet opstår. Så kan du være på vagt når de første blærer dannes. Hvis du derimod kun har haft få udbrud er det ikke sikkert at du er opmærksom på symptomerne før du opdager blærerne og derfor kan du smitte inden du reelt er klar over at du har herpes i udbrud.

Herpes er en virus ligesom Corona og mange af de tiltag vi har lært under Corona epidemien bør vi også bruge når vi har herpes.