FACEBOOK

INSTAGRAM

TRUSTPILOT

Herpes i øjet

Viden om herpes

Herpes er en velkendt lidelse både i Danmark og i resten af verden, og den smitsomme virus er ret almindelig blandt befolkningen. Faktisk viser undersøgelser, at op mod 80 % af danskerne er smittede med herpes, men det er langt fra alle, der mærker til virussen gennem livet.

Herpes er mest kendt for at frembringe forkølelsessår på læberne, men det er ikke bare her man kan få udbrud.Virussen kan vise sig mange forskellige steder på kroppen, og derfor er det også muligt at få herpes i munden, på kroppen og i øjnene.

Kan man få herpes i øjet?

Du kan godt få herpes i øjet, så kalder man i fagsproget infektionen for herpes keratitis. Normalt viser herpes simplex sig som små blærer på huden, der bliver til sår, når blærerne brister. Men når det kommer til herpes i øjnene, vil symptomerne ofte vise sig på en anden måde, som du kan læse mere om herunder.

Herpes bliver i din krop hele livet, men det er ikke sikkert, at du vil mærke noget væsentligt til virussen. Den går nemlig i dvale, og 80 % af de smittede mærker ikke noget til virussen nogensinde, mens de uheldige sidste 20 % vil opleve udbrud med forskelligt tidsinterval gennem det meste af livet. Man ved ikke hvilke faktorer, der bestemmer hvilken gruppe man vil komme til at tilhøre og derfor er der ikke så meget man kan gøre.

Hvem af de sidste 20 % der får mange udbrud, er ikke bestemt på forhånd. Dog er der en række faktorer, der spiller en rolle, når det kommer til risikoen for at få et udbrud. Her er det faktorer som et svækket immunforsvar, stress, menstruation og kraftig udsættelse for solskin. Disse faktorer ved man kan fremprovokere et udbrud af herpes.

Hvad er herpes keratitis?

Herpes keratitis betyder betændelse i øjets hornhinde og er også kendt som hornhindebetændelse. Betændelsen kommer på grund af herpes simplex-virus i øjet, og ved udbrud vil den give forskellige symptomer. Først og fremmest giver herpes i øjet betændelse i hornhinden. Derudover kan øjenlåg, bindehinde, regnbuehinde og nethinde også blive ramt, hvilket kan medføre smerte i og rødme af øjnene og sløret syn.

Herpes keratitis smitter på samme måde som andre former for herpes. Hvis du har herpes i øjet, vil det ofte smitte gennem tårevæske. Så i alle tilfælde skal man være meget opmærksom på at vaske hænder ofte og undlade at berøre det område på huden/i øjnene, der har herpes i udbrud.

Hvordan smitter herpes i øjet?

Når vi kigger på herpes helt generelt, smitter virussen ved hudkontakt eller slimhindekontakt. Men hvordan får man herpes i øjet? Ved herpes i øjet er det ofte tårevæske, der udgør en smitterisiko, og dette gælder især, når der er herpes i udbrud. Er der i stedet tale om herpes på huden ved siden af øjet, vil det typisk være ved hudkontakt, at virussen smitter.

Hvordan føles hornhindebetændelse?

Herpes i et eller begge øjne er i langt de fleste tilfælde ikke en alvorlig lidelse, men den kan udvikle sig så dit syn kommer i fare. Derfor er det vigtigt at du går til lægen hvis du får symptomer, som dem vi beskriver herunder. De fleste tilfælde går i sig selv igen efter et stykke tid, men man skal være ekstra opmærksom så sygdommen ikke udvikler sig.

De typiske herpes i øjet-symptomer er lysskyhed og sammenknibning af øjnene. Derudover kan virussen medføre øget tåreflåd, nedsat syn og smerte og rødme i øjet.

Du kan opleve nedsat syn, fordi virussen går ind og påvirker centralsynet. Typisk vil det kun opleves på det ene øje. Årsagen er de små sår, som opstår på hornhinden ved betændelse.

Oplever du, at virussen giver et udbrud i øjet, skal du ikke frygte for et stort forkølelsessår i øjet. Det er nemlig ikke tilfældet, men i stedet får du bittesmå sår, som du ikke kan se.

Herpes i øjet-behandling

Der er heldigvis mulighed for at behandle herpes i øjnene, en såkaldt en herpes keratitis-behandling. Oftest foregår behandlingen på en øjenafdeling, hvor man forsøger at standse infektionen og dæmpe betændelsen. Typisk anvendes en øjensalve og/eller øjendråber for at lindre.

I mere alvorlige tilfælde kan der være behov for at fjerne de skadede celler. Det gøres ved lokalbedøvelse med øjendråber, hvorefter lægen kan fjerne dem. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb for at fjerne uklarheder på hornhinden.

For personer, der oplever hyppige tilfælde af hornhindebetændelse, kan det være nødvendigt med en forebyggende behandling. Dette er noget, som du beslutter sammen med en specialist.

Kan man få herpes på øjenlåget?

Der er ikke kun risiko for herpesvirus i øjet. Du kan også risikere at få herpes under øjet eller herpes ved øjet. Her vil du nødvendigvis ikke få hornhindebetændelse, da denne sidder i selve hornhinden. I stedet oplever mange at få forkølelsessår omkring øjet. Det vil vise sig som små blærer, som herpes er velkendt for. De vil efterfølgende blive til et forkølelsessår ved øjet.

Herpes ved øjnene kan behandles med creme fra lægen, som du får på recept. Du kan også vælge håndkøbsmidler, der forebygger og lindrer. Det er vigtigt at fastlægge, at herpes ikke kan kureres, men kun behandles, og behandling kan gøre perioden med udbrud kortere.

Kan jeg få herpes zoster i øjet?

Herpes zoster er en anden type herpes virus, der også er kendt som helvedesild. Og som navnet antyder, er der tale om en form for herpes, der kan være meget smertefuld. Typisk giver herpes zoster udslæt over dele af eller hele kroppen og kan også forekomme i øjet. Et andet navn for dette er zoster ophthalmicus, der forekommer som en betændelsestilstand i nogle af de mange følenerver, der går ud til dit øje.

De typiske symptomer er en snurrende, prikkende eller stikkende fornemmelser i huden omkring dit øje. De kan også forekomme på siden af næsen, i tindingen eller i panden. Efterfølgende vil der komme et udslæt, blærer og sår. Mange oplever også typiske sygdomssymptomer såsom kvalme og feber.

Behandlingen sker med antivirale tabletter, som hæmmer virussens evne til at formere sig. Lægen kan også ordinere øjensalve eller dråber for at lindre et udbrud.

Herpes i øjet-varighed

Kigger vi på varigheden af herpes ved øjnene eller i øjnene, vil betændelsen typisk hele af sig selv og forløbet vil vare 1-2 uger, hvis der er tale om en overfladisk betændelse, som heler af sig selv. Hos personer med et svækket immunforsvar eller andre faktorer, der kan gøre betændelsen værre, kan der være tale om et længere forløb. Derfor skal du kontakte lægen, hvis du får alvorlige symptomer på herpes i eller ved øjnene og ikke oplever bedring efter en uges tid.