FACEBOOK

INSTAGRAM

TRUSTPILOT

Behandling af forkølelsessår

Viden om herpes

Effektiv behandling af forkølelsessår – hvordan og hvorledes

Mange danskere døjer med forkølelsessår, som både er smertefulde og smitsomme. Tilstanden kan forværres i løbet af vinterhalvåret, hvor luften er tør, og immunforsvaret måske ikke helt er på sit højeste.

I denne periode oplever mange herpes-patienter hyppigere og længerevarende udbrud af irriterende og meget generende forkølelsessår, som ofte afløser hinanden i én lang række. Og da herpes er yderst smitsomt, handler det om at passe på, hvem man kommer tæt på, når forkølelsessåret er i fuldt flor.

Børn er for eksempel temmelig modtagelige over for herpes-virus. Når børn får herpes, er sygdommen som oftest ledsaget af smerter og ubehag, til tider endog feber og influenzalignende symptomer.

Når først man én gang er smittet med herpes, kan virus ikke fjernes igen. Selv om der findes flere former for behandling, kan man ikke blive helbredt fordi virus ikke kan fjernes fra den menneskelige krop. Har du børn, bør du derfor ikke kysse dem, mens din herpes er i udbrud, og du bør holde en skrap håndhygiejne for at sikre, at virus ikke overføres til dem.

Dette kan være til stor gene for såvel børn som forældre og virke som en stressfaktor – især hvis det ene udbrud følger på det andet. Til alt held findes der lægemidler, som kan reducere udbruddenes sværhedsgrad og mildne de symptomer, der følger med et herpes-udbrud. I det følgende kan du blive klogere på herpes og lære mere om, hvorledes du forebygger og behandler forkølelsessår.

Hvordan heler et forkølelsessår hurtigst?

Fra de indledende symptomer på et herpes-udbrud og til den endelige heling kan der gå alt mellem en uge og fjorten dage. De første tegn på, at du er ved at udvikle et forkølelsessår, er, som følger:

  • Rødme og hævelse i huden
  • En strammende og prikkende – eventuelt brændende – fornemmelse i det ramte område
  • Frembrud af væskefyldte blærer

Hvis du ønsker at fremme helingen af et forkølelsessår, handler det først og fremmest om at holde fingrene væk. Hvis du piller i herpes på læben, risikerer du for det første at forværre tilstanden, således at det tager længere tid for såret at hele, og for det andet at sprede smitten. Og samtidig øger du sandsynligheden for, at der kommer bakterier i såret og dannes ar i huden.

Uden behandling vil et typisk forkølelsessår hele af sig selv inden for en uge til ti dage. Det første tegn på heling er, at blærerne dækkes af en skorpe. Igen er det vigtigt, at du ikke piller i skorpen – såret skal have tid til at læges. I løbet af 7 til 10 dage falder skorperne af, og huden vil hele af sig selv uden ardannelse.

Hvis du ønsker at dulme smerter og ubehag og samtidig forkorte forløbet, bør du påbegynde behandling, så snart du mærker de indledende symptomer. Hvis du først går i gang med at behandle, når såret er brudt frem, vil behandlingen kun have ringe effekt.

De irriterende forkølelsessår forårsages af et virus, som kaldes Herpes Simplex 1, som regel forkortet HSV-1. Hvad er herpes – få svar på spørgsmålet her.

Hvordan behandler man forkølelsessår?

Når først man er smittet med herpes-virus, er det for altid. Kroppen vil danne antistoffer mod den type virus, man er smittet med, og der findes medicin til behandling af forkølelsessår, der kan mildne symptomerne. Men virus kan ikke nedkæmpes til et punkt, hvor man er 100 % uden for risikozonen, når det handler om udbrud af mundsår.

De gængse behandlingsmetoder mod herpes på læben er medicin til indvortes og udvortes brug. Den førstnævnte type fås på recept hos lægen i form af tabletter, som skal indtages fra det øjeblik, du mærker de første symptomer.

Creme eller gel mod herpes kan skaffes i håndkøb og skal ligeledes påføres, så snart du mærker svie og prikken i huden. Med denne type behandling af herpes kan du mildne symptomerne og smerten ved sårene og sørge for at dit udbrud ikke bliver langvarigt.

Du kan vælge at behandle dine forkølelsessår med QUR Herpes Gel, som er en kølende og lindrende gel med behandlende egenskaber. QUR Herpes Gel er baseret på naturlige ingredienser, og indeholder ingen farlige ingredienser. Dette betyder at du ikke skal være nervøs for at komme til at spise noget af gelen for den er helt ufarlig. Gelen er gennemsigtig så man ikke kan se at du har påført den på dine læber og du kan anvende gelen, så ofte du ønsker. Herpes gelen dulmer smerter fra forkølelsessår, samtidig med at du kan opnå et kortere sygdomsforløb.

Behandling af forkølelsessår inde i munden, er langt mere besværligt. Der findes ikke nogen dokumenteret effektiv behandling for herpes inde i munden og behandlingen heraf går derfor ud på at lindre. Ingen geler eller cremer kan blive siddende på slimhinderne i munden. Nogle skyller med klorhexidin for at forebygge bakterieangreb, men da klorhexidin kan farve tænderne brune, bruger mange kamillethe, som de har ladet køle ned så det det er behageligt at skylle munden med. Man kan dulme smerterne med Panodil og spise is og anden kølende og flydende kost i den periode man har udbrud i munden. Nogle herpes-patienter med udbrud i munden kan berette om en lindrende effekt ved at skylle munden med aloe vera-saft og nogle bruger DentaCure tandpasta, som er mild og indeholder et ekstrakt af bukkehornsfrø, som er gavnligt imod inflammation.

Hvad er bedst mod forkølelsessår?

Når det kommer til behandling af forkølelsessår ved munden, handler det først og fremmest om at starte behandlingen så tidligt som muligt og lindre samt forkorte sygdomsforløbet.
Den antivirale medicin, som din læge kan ordinere, har en del bivirkninger og bør kun benyttes i meget svære tilfælde. Den virker kun i den første fase af et udbrud og derfor skal man have den på lager så man er klar til at indtage pillerne med det samme man mærker et udbrud er på vej. Medicinen har ingen virkning så snart blærerne har dannet sig og et Cochrane studie fra 2015 viser at man ikke kan dokumentere effektiv virkning i forhold til placebo.

Du kan derfor med stor fordel vælge en alternativ behandling af forkølelsessår på læben. Du kan for
eksempel vælge håndkøbsprodukter, som baserer sig på naturlige ingredienser. Blandt disse finder du diverse former for salve, gel og andre former for udvortes midler mod forkølelsessår.

I modsætning til konventionel medicin har disse produkter ingen bivirkninger. Det betyder, at du i princippet kan anvende dem, så hyppigt som du ønsker. En gel eller creme mod forkølelsessår vil have en kølende effekt, som i sig selv kan virke lindrende på det inficerede område.

Et eksempel på et alternativt middel mod herpes er QUR Herpes Gel. De aktive stoffer i QUR Herpes Gel er bentonit – mineralsk ler – og bukkehornsfrø, og kan anvendes udvortes under hele forløbet. QUR Herpes Gel er klinisk testet og har dokumenteret virkning i form af kortere forløb og mildere symptomer.

Som nævnt er det meget vigtigt, at du ikke rører for meget ved forkølelsessår på læben. Det kan du måske blive nødt til, hvis du skal behandle det. Derfor skal du huske at vaske hænder, umiddelbart efter at du har påført creme, gel eller salve.

Du bør undlade at dele kopper, glas, bestik og lignende med andre. Og det er altid tilrådeligt, at du i videst muligt omfang undgår tæt kontakt med andre mennesker – i særdeleshed børn.

Hvor lang tid tager det at behandle forkølelsessår på læben?

Hvis du påbegynder behandling af forkølelsessår i det øjeblik, du mærker de første symptomer som beskrevet ovenfor, vil du kunne nedbringe varigheden af – og ubehaget forbundet med – forløbet ganske betragteligt. Derfor kan det godt anbefales at behandle herpes, selv om udbruddet i langt de fleste tilfælde går i sig selv igen i løbet af en uges tid.

En anden god grund til at behandle er, at hurtig behandling af forkølelsessår faktisk virker. Mange herpes-patienter beretter om en halvering af udbruddets varighed og langt færre smerter, når forkølelsessåret behandles med QUR Herpes Gel i forhold til, når det får lov at forblive ubehandlet. Det betyder, at du på under en uge kan slippe af med såvel hævelse, rødme og blærer, samtidig med at du oplever minimal smerte.

Sværhedsgraden af Herpes Simplex 1-udbrud kan variere en del fra person til person. Det betyder, at der kan være stor forskel i såvel forløbets varighed som smerterne forbundet dermed, afhængig af patientens øvrige dispositioner. På samme måde kan behandling af forkølelsessår udarte sig forskelligt, og graden af smertelindring variere.

Hvis du døjer med et nedsat immunforsvar, kan du opleve længerevarende herpes-udbrud end en person med et velfungerende immunsystem. Du kan også risikere flere på hinanden følgende udbrud af svær karakter.
Er dette tilfældet, bør du konsultere din læge for at få lagt en plan for behandling af herpes. Du kan dog stadig få rigtig meget ud af at benytte alternativ medicin, som er baseret på naturlige ingredienser og derfor kan bruges til såvel smertelindring som reduktion af forløbets varighed.